Verhuizen naar een andere gemeente in de buurt van Rotterdam

Het is zover: u heeft besloten dat u gaat verhuizen naar een andere gemeente in de buurt van Rotterdam. Hier komt nogal wat bij kijken. Om u hierbij te helpen, nemen we in dit blog de volgende dingen met u door:

 • Inschrijven in uw nieuwe gemeente in de buurt van Rotterdam
 • Gas, water en licht regelen
 • Adreswijziging doorgeven bekenden
 • Adreswijziging doorgeven Post NL
 • Een verhuisbedrijf in de buurt van Rotterdam regelen

Voor meer algemene verhuistips kunt u ons artikel ‘Tips voor verhuizen: met deze tips wordt uw verhuizing een eitje’ lezen.

Inschrijven in uw nieuwe gemeente in de buurt van Rotterdam

Als u gaat verhuizen naar een nieuwe gemeente in de buurt van Rotterdam dan zult u zich moeten inschrijven bij deze nieuwe gemeente. U doet dit op zijn vroegst vier weken voordat u gaat verhuizen. Op zijn laatst moet u vijf dagen nadat u verhuisd bent doorgeven dat u verhuisd bent aan uw nieuwe gemeente. Als u dit niet doet, riskeert u een boete.

Er zijn een aantal manieren waarop u zich kunt inschrijven in uw nieuwe gemeente. U kunt zich meestal schriftelijk of digitaal inschrijven bij uw nieuwe gemeente. Maar u kunt ook een afspraak maken om persoonlijk langs te gaan bij het gemeentehuis om daar uw verhuizing door te geven. Het is fijn om te weten dat uw verhuizing doorgeven altijd gratis is, onafhankelijk van de manier waarop u uw verhuizing doorgeeft.

Wat heb ik nodig als ik mij ga inschrijven bij mijn nieuwe gemeente?

Als u uw verhuizing gaat doorgeven, heeft u in ieder geval de volgende documenten nodig:

 • Een bewijs dat u de nieuwe bewoner van uw huis wordt. Denk bijvoorbeeld aan een koopcontract of huurcontract.
 • Een geldig legitimatiebewijs zoals een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs.

Welke instanties krijgen automatisch bericht van mijn inschrijving bij de gemeente?

Wanneer u zich heeft ingeschreven wordt er melding gemaakt van uw verhuizing bij veel instanties. Dat is fijn, want dan hoeft u dit niet meer zelf door te geven. Uw verhuizing naar een andere gemeente en uw adreswijziging worden doorgegeven aan de volgende instanties:

 • De gemeente waarvandaan u gaat verhuizen
 • Uw zorgverzekeraar
 • Uw pensioenfonds
 • De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW)
 • De belastingdienst
 • Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)
 • Het Centraal Administratie Kantoor (CAK)
 • De Sociale Verzekeringsbank (SVB)

Gas, water en licht regelen

Als u gaat verhuizen naar een andere gemeente in de buurt van Rotterdam moet u gas, water en licht regelen. Water regelen voor een verhuizing is het meest eenvoudige. Er is namelijk maar één waterbedrijf waarbij u zich kunt aanmelden op de plek waar u gaat wonen. U kunt in uw nieuwe gemeente dus niet kiezen tussen verschillende waterbedrijven. Als u verhuist naar een gemeente in de omgeving van Rotterdam krijgt u waarschijnlijk te maken met Oasen of Dunea.

Voor gas en licht kunt u zelf op zoek gaan naar een energieleverancier. U bent hierbij niet gebonden aan één enkele leverancier in uw gemeente maar kunt vrij zoeken door middel van bijvoorbeeld een prijsvergelijker. U kunt hierbij ook nadenken over de vraag of u gebruik wilt maken van groene stroom. Vaak betaalt u hier iets meer voor maar daarmee helpt u wel het milieu.

Adreswijziging doorgeven bekenden

Uiteraard wilt u ook dat vrienden en familie op de hoogte zijn van uw verhuizing. Naasten weten waarschijnlijk al dat u gaat verhuizen in de buurt van Rotterdam, maar kennissen die u niet dagelijks spreekt willen vast ook weten dat u naar een andere gemeente verhuist. Tegenwoordig kunt u dit heel eenvoudig via WhatsApp laten weten aan een hele groep mensen. Misschien vindt u het echter leuker om een fysiek kaartje te sturen naar deze mensen om uw verhuizing naar een andere gemeente in de buurt van Rotterdam kenbaar te maken.

Adreswijziging doorgeven PostNL

U ontvangt waarschijnlijk veel post in uw oude gemeente waar u vandaan gaat verhuizen. U doet er goed aan om voor uw verhuizing al te inventariseren van wie u post ontvangt, zodat u uw adreswijziging kunt doorgeven op het moment dat u gaat verhuizen. Hiermee probeert u zoveel mogelijk te zorgen dat er geen post van u bij de nieuwe bewoners van uw woning terechtkomt.

Handig: de PostNL verhuisservice

U kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van de PostNL verhuisservice. Hierbij wordt alle post die voor u bestemd is automatisch doorgestuurd naar uw nieuwe adres in uw nieuwe gemeente. PostNL informeert de bedrijven die post naar uw oude adres sturen van uw adreswijziging. Hierdoor komt alle post die voor u bestemd is toch zo snel mogelijk op uw nieuwe adres aan.

Een verhuisbedrijf in de buurt van Rotterdam regelen

Nu u alle administratieve zaken rondom uw verhuizing naar een gemeente vlakbij Rotterdam heeft geregeld, moet u nog zorgen dat al uw spullen van uw oude adres naar uw nieuwe adres komen. U doet er hierbij goed aan om gebruik te maken van ons verhuisbedrijf Rotterdam dat de omgeving goed kent. Zij kunnen ervoor zorgen dat al uw spullen veilig en snel verhuisd worden naar bijvoorbeeld Gouda of Dordrecht.

Vraag online een offerte aan!

Leave a Reply