Verhuizing doorgeven Rotterdam? Hier moet u op letten

bigstock--206121565 (1)

Wanneer u gaat verhuizen in de gemeente Rotterdam, zijn er een aantal zaken waar u op moet letten. Dit geldt ook voor naar Rotterdam verhuizen. Zo zijn er verschillende instanties waaraan u uw verhuizing moet doorgeven. Dit om vervelende situaties te voorkomen en er zeker van te zijn dat uw verhuizing volledig is geregeld. Daarnaast is het nu eenmaal wettelijk verplicht.

Nu zijn er veel mensen die denken dat er een groot aantal instanties is waaraan ze hun adreswijziging moeten doorgeven. Daardoor zien ze door de bomen het bos meer. Gelukkig valt dit in de praktijk reuze mee. Met een duidelijk overzicht van welke instanties u moet inschakelen kunt u gemakkelijk de situatie overzien. Verhuizers Rotterdam zet graag alles overzichtelijk voor u op een rijtje!

Verhuizing doorgeven: de administratieve zaken

Om de administratie op orde te krijgen zijn er een aantal zaken die geregeld moeten worden. Als u bijvoorbeeld huurtoeslag ontvangt is het belangrijk om uw adreswijziging aan de gemeente door te geven. Daarnaast kan het zijn dat uw eventuele kind(eren) studiefinanciering ontvangen op uw huidige adres. Om u een overzicht te geven van verschillende instanties waaraan u uw adreswijziging moet doorgeven, zetten we deze op een rijtje voor u:

 • Gemeente(s)
 • Belastingdienst
 • Werk
 • Verzekeringen
 • Lopende abonnementen
 • Vrienden/familie
 • Scholen/verenigingen
 • Dienst uitvoering onderwijs (voor studenten)

Dit zijn over het algemeen de belangrijkste instanties waaraan u uw verhuizing moet doorgeven in Rotterdam. Wanneer u uw adres gaat wijzigen bij de gemeente zal in de meeste gevallen de belastingdienst ook op de hoogte worden gebracht. De verzekeringen raden we aan vóór de verhuizing uw adreswijziging in de gemeente door te geven. Dit omdat u er dan zeker van bent dat u verzekerd bent tijdens de verhuizing.

Uw werk op de hoogte brengen is van belang vanwege de administratie wegens uw salaris. De overige punten kunt u in de meeste gevallen online regelen/wijzigen. In sommige gevallen is uw adreswijziging doorgeven bij de gemeente ook mogelijk via het internet, maar wij raden u aan om dit schriftelijk en/of op afspraak te doen. Voor meer vragen over het doorgeven van uw verhuizing kunt u kijken op de site van de Rijksoverheid.

Wie mogen een verhuizing doorgeven?

Niemand mag zomaar een verhuizing doorgeven in Rotterdam. Daar zijn regels aan verbonden. Wanneer u zelf gemachtigd bent is het van belang om uw adreswijziging door te geven aan de gemeente en DigiD, dit is een overheidsinstantie die onder andere gaat over huurtoeslag en/of studiefinancieringen. Om u een duidelijk beeld te geven van wie een verhuizing door mag geven, zetten we deze hieronder voor u:

 • Elk persoon van vanaf 16 jaar (voor zichzelf)
 • Partners waarvan is geregistreerd dat zij samenwonen op hetzelfde adres, mogen dit voor elkaar doen
 • Een ouder/voogd voor iemand die minderjarig is
 • Een ouder/voogd voor een meerderjarig kind. Dit mag alleen wanneer zij gezamenlijk naar het adres verhuizen
 • Een gemachtigd persoon

Deze personen mogen uw verhuizing doorgeven volgens de Nederlandse wet. Uw moet uw verhuizing in de meeste gevallen 4 weken van tevoren doorgeven of uiterlijk 5 dagen na de verhuizing. Zoals eerdergenoemd is dit online mogelijk, maar uw verhuizing doorgeven in Rotterdam kunt u het beste bij de gemeente op kantoor doen. Daarnaast is het mogelijk om iemand te machtigen om uw adreswijziging door te geven bij de gemeente.

Gemachtigd persoon

Uw adres wijzigen bij de gemeente kunt u ook laten doen door iemand die hiervoor is gemachtigd. Ook hier zijn een aantal vereisten aan verbonden om dit mogelijk te maken. Zo moet de persoon wie u wilt machtigen de volgende artikelen meenemen naar de gemeente:

 • Een geldige identiteitskaart en hiervan een kopie
 • Een bewijslast waarop aan te tonen is wat uw nieuwe adres is. Denk aan een huur/koop overeenkomst
 • Ondertekende machtigingsbrief

De bovengenoemde punten zijn verplicht wanneer iemand uw verhuizing wilt doorgeven aan de gemeente. Er zijn overigens geen kosten verbonden aan het (laten) doorgeven aan uw verhuizing bij de gemeente.

Bij iemand inwonen

Ook wanneer u bij iemand wilt inwonen is het wettelijk verplicht om dit aan de gemeente te laten weten. Dit kan net als in de andere gevallen, via het internet of door middel van een bezoek aan de gemeente.

Verhuizen naar of vanuit Rotterdam

Gaat u verhuizen uit Rotterdam of komt u zich juist vestigen in Rotterdam? Dan is het van belang om uw administratieve zaken op orde te hebben. Om u zo goed mogelijk hierop te focussen is het een aanrader om gebruik te maken van de diensten van Verhuizers Rotterdam. Zo wordt uw inboedel zorgeloos verhuisd tegen een scherpe prijs. Daarnaast heeft u geen zorgen meer en kan alles tot in de puntjes worden geregeld.

Ook wanneer u van of naar plaatsen in de regio verhuist, zoals bijvoorbeeld naar Gouda, Hellevoetsluis of Schiedam, kunt u gebruikmaken van onze voordelige verhuisservice!

Leave a Reply