Zelf een kast verhuizen? 5-delig stappenplan

Een kast verhuizen is vaak een van de meest energie vragende en vermoeiende klussen van de verhuizing. Het zware sjouwwerk, de kast verplaatsen door smalle gangen en het voorkomen van schade zorgen voor veel stress en frustratie. Geen zorgen. Met dit vijfdelige stappenplan van Verhuizers Rotterdam verhuist u uw kast op een praktische en veilige manier.

Kast verhuizen

Stap 1: De voorbereiding van een zware kast verplaatsen

Voordat u de kast helemaal uit elkaar haalt, is het belangrijk om voorbereidingen te treffen. Welke voorbereidingen nodig zijn, lees u hieronder.

 • Meet als eerste de afmetingen van de kast op. Heeft u dit gedaan? Check dan of de kast door de uitgang van het oude huis past en of hij door de ingang van het nieuwe huis gaat. Dit voorkomt schade aan de kast én ergernis als de zware kast ineens toch niet door de doorgang blijkt te passen.
 • Verzamel het benodigde gereedschap en inpakmateriaal. Denk bijvoorbeeld aan schroevendraaiers, tangen, inbussleutels, mesjes en een schaar. Wij raden aan om noppenfolie, karton, verhuisdekens en tape te gebruiken als inpakmateriaal voor de kast.
 • Heeft u alles verzameld? Dan is de volgende stap om de kast helemaal leeg te maken. Haal ook alle lades uit de kast en pak deze stevig met het inpakmateriaal in. Om het in elkaar zetten van de kast makkelijker te maken is het handig om de lades te labelen. Zo hoeft u niet te puzzelen met lades, maar kunt u direct zien welke lade waar hoort.

Stap 2: Het demonteren van de kast

Nadat de voorbereidingen zijn gedaan is het tijd om de kast te demonteren. Ga hierbij als volgt te werk:

 • Controleer of de kast demonteerbare onderdelen heeft. Dit kunt u het beste in het instructieboekje van de kast opzoeken.
 • Start daarna met het demonteren van planken en kastdeuren. Doe alle schroeven in een zakje en schrijf eventueel op bij welke onderdelen de schroeven horen. Bewaar het zakje op een plek waar u het niet kwijtraakt. Een tips is om de zakjes daarna aan de kast of verhuisdoos te bevestigen.
 • De volgende stap is om de zij,- boven- en onderkant(en) te demonteren. Maak eventueel foto’s van elke handeling. Zo weet u later weer welke onderdelen waar gemonteerd moeten worden.

Stap 3: De kast veilig inpakken voor transport

Om schade aan de kast te voorkomen is het belangrijk om hem goed in te pakken voor het transport. We leggen u graag uit op welke manier u dit het beste kunt doen.

 • Wikkel alle verschillende onderdelen van de kast met het inpakmateriaal in. Gebruik bijvoorbeeld noppenfolie, karton of het verhuisdeken om de kastdeuren stevig mee in te pakken. Zo voorkomt u schade tijdens het transport van de kast.
 • Op kwetsbare plekken, zoals hoeken of glazen onderdelen is het handig om extra bescherming aan te brengen. Over de hoeken kunt u bijvoorbeeld een hoekbeschermer van karton plaatsen.
 • Zijn alle onderdelen ingepakt? Gebruik dan tape om al het inpakmateriaal stevig vast te zetten.

Kast verhuizen

Stap 4: De kast optillen en verplaatsen

 • De kast optillen om hem te kunnen verhuizen, vraagt veel zorg en aandacht. Let goed op uw houding en luister goed naar uw lichaam, want verkeerd tillen kan blessures veroorzaken.
 • Til één voor één alle gedemonteerde onderdelen van de kast op. Let op! Het is belangrijk om altijd met een rechte rug vanuit uw benen te tillen. Is het onderdeel te zwaar? Vraag dan om hulp.
 • Zet uw handen stevig aan de zijkanten van de kast en til deze langzaam op. Ga alleen met de kast lopen als u goed grip op de kast heeft. Anders kan de kast uit uw handen glippen en dat is gevaarlijk.
 • Is de kast te zwaar? Gebruik dan een hulpmiddel om de kast te verplaatsen.

Uw kast verplaatsen met een hulpmiddel

Er zijn verschillende hulpmiddelen die u kunt gebruiken om zware meubelen te verplaatsen. Hieronder leest u welke hulpmiddelen handig als kastverplaatser zijn:

 1. Meubelhondjes: Een meubelhondje is een klein draagbaar platform op wielen. Als u de kast of de onderdelen op 1 of 2 meubelhondjes zet, rijdt de kast makkelijk over de grond. Hierdoor hoeft u zelf niet te tillen. Check van tevoren wel even of de meubelhondjes geschikt voor het gewicht van uw kast zijn.
 2. Verhuisriemen: Verhuisriemen staan ook wel bekend als draagriemen. Het zijn verstelbare riemen die u onder uw schouders en onder de kast kan bevestigen. De riemen verdelen het gewicht gelijkmatig over uw lichaam en hierdoor wordt het tillen makkelijker. Verhuisriemen zijn vooral handig bij het op- en aflopen van de trap.
 3. Steekwagen of trapsteekwagen: Een (trap)steekwagen is voorzien van een sterk metalen frame en twee wielen aan de achterkant. Door de kast op de steekwagen te zetten gaat het verplaatsen makkelijker, omdat de wagen een groot deel van het gewicht opvangt. Een trapsteekwagen is speciaal ontworpen om gelijkmatig over trappen te rollen.
 4. Verhuislift: Woont u op een hoge verdieping? Dan kan een verhuislift uitkomst bieden. Met dit apparaat tilt u zware meubelen, zoals de kast veilig en snel van hoge hoogtes naar beneden.

Verhuizen met een verhuislift in Wassenaar

Stap 5: Het transporten van de kast

Om schade aan uw kast tijdens het verhuizen te voorkomen, is het belangrijk om alle onderdelen transport klaar te maken. U leest hieronder waar u op moet letten.

 • Breng alle onderdelen van de kast voorzichtig naar het transportmiddel, zoals de verhuiswagen. Let op voor obstakels tijdens het tillen van de kastonderdelen.
 • Staat alles in de verhuiswagen? Zet alle onderdelen dan goed vast met spanbanden. Zo voorkomt u dat er onderdelen door de wagen gaan schuiven en er schade ontstaat.
 • Rijd voorzichtig naar de nieuwe locatie en houd rekening met het gewicht en de omgang van uw kast. Het is belangrijk om geen abrupte bewegingen te maken, want dan kunnen de onderdelen omvallen.

Zelf liever geen zware kast verplaatsen?

Met bovenstaand stappenplan wordt het verhuizen van een kast al een stuk makkelijker. Liever helemaal geen zware meubels of kast verplaatsen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Rotterdam Verhuizers neemt het zware til- en sjouwwerk graag van u uit handen! Zo houdt u tijd en energie over om te genieten van het nieuwe huis. Heeft u hulp nodig bij het demonteren van de kast? Dan helpt onze verhuishulp deze klus. Vul vrijblijvend het offerteformulier in en ontvang binnen 2 uur een offerte op maat.