7 tips voor het succesvol verhuizen van een kat of ander huisdier

Poes verhuizenkat verhuizen, verhuisbedrijf Rotterdam

Poezen zijn gehecht aan de omgeving waarin ze al heel lang verblijven of in opgegroeid zijn. Om de verhuizing van uw kat(ten) goed te laten verlopen is het handig om rekening te houden met de volgende punten:

 • Zorg ervoor dat de stress niet te hoog oploopt bij uw kat; door de kat voor aankomst op te sluiten in één van de kamers. een slaapkamer is ideaal
 • Zet in deze kamer de transportbench, een hangmat of ligmandje een etensbakje en waterbakje
 • Laat uw kat wennen aan het nieuwe huis en de nieuwe omgeving;
  Door dit te doen kan uw kat wennen aan geurtjes, de buurt en andere huisdieren in de omgeving.
 • Zorg voor een goed en veilig transport van uw kat;
 • Vervoer uw kat in een goede transportbench. Neem alle speeltjes, voedsel, eet- en drinkbakjes, manden en krabpalen in één keer mee.

Hoe lang kat binnenhouden na verhuizing?

Laat minimaal 2 weken uw kat binnen na de verhuizing om de kat te laten wennen aan zijn nieuwe omgeving. Haal uw kat uit het transport-mandje en zet hem neer bij zijn kattenbak. Zorg dat uw kat het hele huis bekijkt en ontdekt, maar kijk uit dat hij zich niet in kleine/nauwe plekjes verstopt. Zorg voor bepaalde routines zoals het voeren van kleine maaltijden zodat de kat went aan de omgeving en zich daar thuis gaat voelen. Op het moment dat de 2 weken voorbij zijn, laat de kat dan eerst aan een leibandje zodat hij niet weg kan lopen.

Reismand kat

Welke reismand is het beste voor het verhuizen van je kat? In principe maakt het type reismand niet uit, het gaat er vooral om dat de kat de tijd krijgt om te wennen aan de reismand. De meeste katten herkennen de reismand alleen van de dierenarts en vluchten weg zodra hij tevoorschijn wordt gehaald. Zet de mand dus al een tijd eerder in de ruimte waar de kat verblijft bijvoorbeeld dus een slaapkamer zodat hij kan wennen aan de aanwezigheid van de reismand, eraan kan ruiken en erin kan gaan zitten als hij dat wil.

Kat verhuizen van huis naar appartement

Is uw kat gewend om naar buiten te kunnen, maar is dit straks niet meer mogelijk vanwege een verhuizing naar een appartement? Dan is het belangrijk om goed in de gaten te houden dat de kat niet door een open raam kan wegglippen of gevaarlijke manoeuvres kan gaan uitvoeren op de reling van uw balkon. Beveilig uw balkon als u uw kat toch naar buiten wilt kunnen laten gaan. Met behulp van goed bevestigd gaas! Katten houden ervan om de buitenruimte op te kunnen zoeken, dus als het enigszins mogelijk is om uw balkon hierop in te richten is dit zeker de moeite waard. Ook het in huis plaatsen van een goede grote krabpaal kan de kat gebruiken om zijn energie kwijt te raken.

Kat plast in huis na verhuizing

Katten houden niet van veranderingen en kunnen veel stress ervaren van een verhuizing. Dit kan zich onder andere uiten dat de kat in het in huis plast. Het is van belang om de kat na de verhuizing in een kamer te zetten met al zijn eigen bekende spullen en zijn kattenbak. Zorg dat ramen en deuren goed gesloten zijn om weglopen te voorkomen. Geef de kat wat extra aandacht en iets lekkers te eten. Het is voor een poes heel stressvol om in een compleet nieuwe omgeving terecht te komen waar misschien ook andere honden en katten voorbij zouden kunnen lopen. Door de stress te minimaliseren, zal de kat op een gegeven moment stoppen met het plassen in huis.

Andere huisdieren verhuizen: hond verhuizen

Het belangrijkste om te onthouden bij de verhuizing van een hond, is dat een hond gewend en vertrouwd is aan de vaste omgeving. Een plotse verandering daarin, of een complete verhuizing kan de hond veel onzekerheid en angsten opleveren. Zorg er dus voor dat u een goede voorbereiding heeft getroffen voordat u de omgeving van de hond compleet omgooit.

Hierbij enkele tips voor de verhuizing van uw hond:

 • Laat uw hond wennen aan de nieuwe omgeving;
  Wanneer de mogelijkheid zich voordoet om de hond alvast in de nieuwe omgeving te laten wennen, raden wij u dit aan om te doen. Bijvoorbeeld door hem alvast te laten wennen in het nieuwe huis of door hem alvast in de nieuwe wijk uit te laten.
 • Probeer uw eigen stress zo laag mogelijk te houden. Honden zijn erg gevoelig voor stress bij hun baasje;
  Het beste is om uw hond onder te brengen bij een vertrouwd persoon. Wanneer dit niet mogelijk is, ga er dan met uw hond lang op uit en geef hem dan een rustig plekje in het huis met eten, drinken en een speeltje binnen pootbereik. Laat de hond pas het huis in, wanneer alle meubels staan en dozen zijn uitgepakt. Laat de hond meteen zijn mand zien zodat hij/zij weet waar zijn/haar plek is. Als je hond zenuwachtig is, dan is de beste oplossing om even een rondje te lopen met de hond aan de lijn. Door uw aanwezigheid zal hij/zij zich op zijn gemak gaan voelen.
 • Vergeet niet uw hond te registreren in uw nieuwe woonplaats!

Dieren verhuizing

Met andere dieren zoals konijnen, hamsters, ratjes en vogeltjes is het geen probleem om te verhuizen. Uiteraard kan een (lange) autorit wel de nodige stress veroorzaken. Zorg ervoor dat uw huisdier niet in de volle hete zon achterin uw auto staat.

Het verhuizen van vissen het lastiger. Vissen zijn erg gevoelig voor veranderingen, daarnaast is het verhuizen van een vissenkom of aquarium nog niet zo heel gemakkelijk. Zorg ervoor dat het oude water mee gaat zodat ze hun oude vertrouwde water hebben in het nieuwe huis. In één keer de vissen in nieuw water gooien kan funest zijn. Ze kunnen hiervan zelfs doodgaan. Probeer dus langzaam over te gaan van het oude water, naar het nieuwe water. Geef ze 1 of 2 dagen van tevoren minder tot geen eten meer, dit heeft te maken met de verhoging van de ontlasting als vissen in stresssituaties terecht komen.

Wilt u meer informatie over verhuizingen of wilt u een verhuisbedrijf inschakelen voor uw verhuizing van of naar Rotterdam? Verhuizers Rotterdam biedt voldoende informatie, bekijk eens onze diensten of vraag vrijblijvend een offerte bij ons aan.

Leave a Reply