Verhuisstress voorkomen met 7 eenvoudige tips

Heeft u de keuze gemaakt om binnenkort te gaan verhuizen? Dan weet u ongetwijfeld dat er een drukke periode aan komt. Naast de spanningen omtrent het verhuizen is het vanzelfsprekend ook een leuke tijd. Als u alles tot in de puntjes voorbereid, kunt u eenvoudiger het fenomeen verhuisstress voorkomen. Wij hebben in ieder geval 7 praktische en goed toepasbare tips opgesteld, zodat u verhuisstress kunt voorkomen.

 

De 7 tips om verhuisstress te voorkomen:

 

1.     Neem enkele vrije dagen op

Om een verhuizing goed en wel te kunnen regelen heeft u vooral tijd nodig. U wilt niet alles in het weekend regelen, maar ook doordeweeks aan de slag gaan. In het weekend is het op veel plekken (bijvoorbeeld bij de stort, bouwmarkt) erg druk en dat kan weer voor de nodige irritatie zorgen. Doordeweeks kunt u veel rustiger aan de slag en goed te tijd nemen om alles voor te bereiden. Verder heb je ook recht op een “gratis” vrije dag van werk op het moment dat je gaat verhuizen.

 

2.     Stel een verhuischecklist op

Met een verhuischecklist voorkomt u dat u zaken vergeet. Online zijn er al voldoende verhuischecklists te vinden, dus u hoeft er niet van scratch af aan zelf aan te beginnen. Daarnaast geeft het ook een goed gevoel als u zaken van uw lijst af kunt strepen. Hoe eerder u begint met de voorbereidingen hoe minder stress u op de verhuisdag zult hebben. Met zo’n verhuischecklist kunt u praktisch niets meer vergeten en dan moet een goed gevoel geven. Als alles op tijd geregeld kan worden, zal dat nooit zorgen voor extra stress. Loopt er iets uit in uw planning, dan is het goed dat het in de week erop direct duidelijk wordt en opgepakt kan worden. Als de checklist goed is opgemaakt, wordt er ook rekening gehouden met ad hoc zaken voor in de planning.

 

 

3.     Verhuizing doorgeven aan verschillende instanties

Als je gaat verhuizen is het verplicht om dit bij enkele instanties te doen en daarnaast is het ook handig om familie, vrienden en buren op de hoogte te stellen van je verhuizing en nieuwe woonadres. Geef uw verhuizing in uw nieuwe gemeente door. Gaat u verhuizen van Rotterdam naar Krimpen, Delft of Dordrecht (en daarmee dus een andere gemeente) dan komen daar weer extra zaken bij die door de gemeente moeten worden geregeld. Zorg dat u dit op tijd doet. Daarnaast is het verstandig om ook de post naar het juiste adres te wijzigen. Uw sportvereniging op de hoogte te brengen van uw verhuizing en ook de tandarts, dokter en uw opleiding / werk.

 

4.     Neem voldoende rust

Het feit dat u veel moet regelen in een kort tijdsbestek alleen al geeft veel stress. Daarbij wilt u niet dat uw werk, vrienden en sport onder de verhuizing komen te leiden en wilt dat teveel tegelijk doen. Het is verstandig om wel voldoende rust te nemen. Probeer een onderdeel te vervangen voor de tijd die u in uw verhuizing stopt. Neem een tijdje vrij van uw werk, laat uw sport even varen of kies ervoor om het sociale leven iets te laten lopen. Deze tijd kunt u nog wel inhalen op een later moment. Daarnaast is ook de nachtrust van groot belang, dus in het weekend op stap gaan is wellicht ook iets dat even tijdelijk on-hold gezet kan worden. Alle nevenactiviteiten kunt u eenvoudig pauzeren als deze ten koste gaan van uw energieniveau.

 

5.     Hulp vragen van vrienden, kennissen en familie

Hoe vaak heeft iemand wel niet aangegeven dat ze u graag willen helpen met een verhuizing en heeft u de opmerking gehoord “als ik ergens mee kan helpen, dan zeg je het maar”. Zorg dan ook dat u hier gebruik van maakt. In uw eentje of met uw vrouw en kinderen verhuizen kan nogal een flinke onderneming worden. Als er dan vrienden of familieleden zijn die u kunnen helpen door bijvoorbeeld op de verhuisdag vrij te nemen of met de voorbereidingen te helpen dan is dat natuurlijk erg handig. U kunt ze bijvoorbeeld als sjouwhulp gebruiken, maar ook met inpakken, uitpakken, plannen en klussen kan hulp van buitenaf erg prettig zijn. Als de lasten deels kunnen worden verdeeld en er werk uit handen genomen kan worden, zal dat altijd een positief effect hebben op uw stressniveau.

 

6.     Probeer niet teveel te bezuinigen

Een verhuizing is duur. Heel duur. Een huis alleen al kopen was waarschijnlijk al een behoorlijke investering, maar dan komen er nog veel meer extra kosten bij kijken. Als u teveel op de kleintjes gaat letten, dan kan u dat ook extra stress bezorgen. Alles goed willen regelen en daarnaast ook veel denken aan de besparingen op de verhuizing kan wat extra stress opleveren. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een professioneel verhuisbedrijf, zodat u wat zaken door hen kan laten uitvoeren. Verhuisbedrijven hebben naast de kennis en expertise ook de handige gereedschappen om een verhuizing goed uit te kunnen voeren. Denk bijvoorbeeld aan verhuisdozen, een verhuislift en een meubeltransport. Goedkoop verhuizen is niet in alle situaties de juiste keuze.

 

7. Een verhuizing deels uitbesteden aan een verhuisbedrijf

U kunt eenvoudig verhuisstress voorkomen door een verhuisbedrijf in te schakelen. Die vervolgens voor u aan de slag gaat, een planning maakt en zorgt dat alle zaken op de verhuisdag van A tot Z worden geregeld. Dat moet een prettige bijkomstigheid zijn. U kunt een professioneel verhuisbedrijf zoals Verhuizers Rotterdam hiervoor inschakelen. Wij regelen uw verhuizing in en rondom Rotterdam (denk aan Gouda, Zoetermeer en Ridderkerk) volledig en nemen veel werk voor u uit handen.

Een gezinsverhuizing of bedrijfsverhuizing kan volledig voor onze rekening worden genomen en u volledig te ontzien tijdens uw verhuizing. Dat zorgt ervoor dat stress beter voorkomen kan worden en u zich kunt focussen op zaken die ook echt belangrijk voor u zijn. U kunt kennismaken met uw nieuwe buren, de buurt en alvast kijken naar leuke plekken om te gaan bezoeken. De nieuwe supermarkt op te zoeken en kijken naar leuke sportverenigingen, sportscholen of andere activiteiten om te gaan ondernemen.

Vraag online een offerte aan