U bent toe aan iets nieuws en besluit om in het mooie Rotterdam te gaan wonen. De stad met een prachtige skyline, internationale haven en waar u op elke hoek van de straat een bakkie pleur haalt. Verhuizen is niet niks. Het is een spannende en stressvolle periode waarin u veel moet regelen. Waaronder het doorgeven van uw adreswijziging en verhuizing. Maar waar doet u dat, en bij welke instanties moet u het nog apart doorgeven?
Door de grote hoeveelheid verschillende instanties en bedrijven waar u de wijziging moet doorgeven, ziet u vaak door de bomen het bos niet meer. Dit is logisch! Daarom zetten wij, Verhuizers Rotterdam, graag alles voor u op een rijtje. Zo heeft u een duidelijk overzicht van de situatie en welke instanties u moet benaderen. Zie het als een handleiding met al de antwoorden op uw vragen.
Verhuizing doorgeven aan de gemeente: Hoe doe ik dat?
Een van de eerste dingen die u moet doen zodra u verhuist naar Rotterdam is u inschrijven bij de gemeente Rotterdam. De gemeente is namelijk degene die het adres aanpast in de Basisregistratie Personen (BRP). Het inschrijven bij de gemeente Rotterdam is gratis. Onthoud wel dat u dit op tijd doet. Het kan u behoorlijk wat kosten als u te laat bent!
Er zijn meerdere manieren waarop u zich kan inschrijven:
- Langsgaan bij het gemeentehuis;
- Een brief sturen;
- Online door middel van uw DigiD.
Woont u al in Rotterdam en verhuisd u binnen de gemeente? Ook dan moet u het doorgeven aan de gemeente Rotterdam. Verhuist u juist vanuit Rotterdam naar een andere stad, dan hoeft u zich alleen in uw nieuwe gemeente in te schrijven.
Welke documenten heb ik nodig?
Wanneer u uw verhuizing gaat doorgeven bij de gemeente Rotterdam, zorg er dan voor dat u voorbereid komt. Neem de juiste documenten mee, zodat u zeker weet dat u niets voor niets komt. Want voordat u het weet staat u weer buiten! Wij hebben de nodige documenten voor u op een rijtje gezet:
- Een geldige legitimatiebewijs zoals een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs;
- Een bewijs dat u de nieuwe bewoner van uw huis wordt. Bijvoorbeeld een koopcontract of huurcontract;
- Eventueel een ondertekende machtingsbrief.
Wie mogen een verhuizing doorgeven?
Niet iedereen mag zomaar een verhuizing doorgeven in Rotterdam. Daar zijn bepaalde regels aan verbonden. Wij hebben die hieronder voor u benoemd:
- Alle personen vanaf 16 jaar (voor zichzelf);
- Ouders en hun kinderen vanaf 18 jaar voor elkaar, mits wonend op hetzelfde adres;
- Echtgenoten of geregistreerde partners voor elkaar, mits wonend op hetzelfde adres;
- Samenwonenden voor elkaar, met een schriftelijke, ondertekend machtigingsformulier en identiteitsbewijs;
- Een ouder/ voogd voor iemand die minderjarig is;
- Een ouder/ voogd voor een meerderjarig kind. Dit mag alleen wanneer zij gezamenlijk naar het adres verhuizen;
- Iedereen vanaf 18 jaar, met een schriftelijke, ondertekende machtiging en identiteitsbewijs;
- Het hoofd van een instelling voor gezondheidszorg, onder bepaalde voorwaarden (zie wet BRP).
Zodra de aanvraag verwerkt is ontvangt u een bevestiging. Heeft u uw mailadres opgegeven bij uw verhuizing, dan ontvangt u een bevestigingsmail. Zo niet, dan ontvangt u de bevestiging per post.
Verhuizing doorgeven aan instanties en/of bedrijven
Voor sommige overheidsinstanties hoeft u niets te doen qua adreswijziging. Deze krijgen namelijk een bericht zodra u uw verhuizing doorgeeft bij gemeente Rotterdam. De gemeente zorgt er dan voor dat uw adreswijziging wordt doorgegeven aan deze instanties.
Het gaat om de volgende instanties:
- De gemeente waarvandaan u gaat verhuizen;
- Uw zorgverzekeraar;
- Uw pensioenfonds;
- Ziekenhuizen, politie en brandweer;
- Overheidsinstanties zoals de Belastingdienst, RDW, SVB, DUO.
Let op: in sommige gevallen gelden er uitzonderingen. Verhuist u naar het buitenland of krijgt u huurtoeslag? Dan moet u zelf uw adreswijziging doorgeven. Kijk dan op de site van de specifieke instantie om te achterhalen waar en hoe u dit doet.
Bedrijven waar u de adreswijziging moet doorgeven
Naast overheidsinstanties zijn er ook genoeg bedrijven waarbij u zelf uw adreswijziging moet doorgeven. Zonder adreswijziging kunnen zij u niet voorzien van een service.
Hierbij een rij met bedrijven aan wie u uw nieuwe adres moet doorgeven:
- Uw bank (ING, RaboBank etc.);
- Notaris;
- Abonnementen, zoals NS, Tijdschriften etc;
- Telefonie-en internetbedrijven;
- Goede doelen;
- Sportclubs;
- Bij uw werkgever;
- Online kledingwinkels;
- Gebedshuis;
- Scholen.
Wie moet ik inlichten?
Naast overheidsinstanties en bedrijven, is het natuurlijk ook belangrijk dat u uw directe omgeving op de hoogte stelt. Een verhuizing is vaak een nieuw hoofdstuk in uw leven en mag dus ook groot aangekondigd worden. Denk hierbij aan:
- Familie en vrienden
- Uw werkgever en collega’s
Daarnaast zijn er ook nog andere waaraan u uw adres moet doorgeven:
- Medisch specialisten (huisarts en de tandarts)
- Religieuze organisaties (de kerk of moskee)
- School en/of kinderopvang
Termijn voor het doorgeven van uw verhuizing
Als u gaat verhuizen naar Rotterdam is het van belang dat u op tijd uw verhuizing doorgeeft aan de gemeente. Doet u dit niet, dan staat er een flinke boete op u te wachten van maximaal €325. De verhuizing kunt u vanaf vier weken vóór u verhuist, of tot uiterlijk vijf dagen daarna, doorgeven. Doe dit dus echt op tijd! Ook als u een spoedverhuizing hebt, of door de bomen het bos niet ziet. Een verhuizing doorgeven kost namelijk niets, en anders bent u een hoop geld kwijt waarvan u ook mooie spullen kan kopen voor in het huis.
Verhuizing naar het buitenland
Gaat u vanuit Rotterdam verhuizen naar het buitenland? Dan dient u zich uit te schrijven bij de gemeente. Dit kan pas vanaf 5 dagen voor uw vertrek en niet eerder. Hou er rekening mee dat zodra u zich uitschrijft bij de gemeente, onder andere ook uw zorgverzekering, zorg- of huurtoeslag en/of uitkering. Deze wilt u logischerwijs niet eerder opzeggen dan dat u daadwerkelijk vertrekt; op de dag van vertrek kunt u makkelijk online uw emigratie doorgeven. De gemeente regelt uw vertrek in de Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP).
Tips & Trucs bij verhuizingen
- Gaat u als bedrijf verhuizen? Geef uw adreswijziging door aan klanten, leveranciers, Kamer van Koophandel, en vergeet het niet te veranderen op uw website;
- Schrijf u op tijd uit bij de tandarts en/of huisarts van uw huidige woonplek. Dan kunt u een nieuwe zoeken in Rotterdam. Doe dit tijdig zodat u zeker weet dat u terecht kan zodra het nodig is;
- Maak gebruik van de PostNL Verhuisservice. Zo wordt al uw post gelijk doorgestuurd naar uw nieuwe adres;
- Vergeet niet verzekeringen te regelen voor de inboedel en overige woonverzekeringen;
- Sluit nieuwe contracten af voor gas, water en licht;
- Knoop een gesprek aan met de nieuwe buren, dan voelt u zich gelijk een stuk meer thuis.
Verhuizer in Rotterdam en omgeving nodig? Wij helpen u graag!
Gaat u verhuizen en heeft u hulp nodig? Wij helpen u graag. Verhuisservice Rotterdam is niet alleen werkzaam in de Havenstad, maar ook in omliggende plaatsen zoals Sliedrecht, Zoetermeer of Delft. Gaat u binnenkort verhuizen, en wilt u gelijk de kosten van uw verhuizing weten? Bereken dan direct wat uw verhuizing bij ons kost! Met ons interactieve formulier krijgt u direct een betrouwbare indicatie van de kosten voor uw verhuizing in of uit Rotterdam.
Mocht u specifieke vragen hebben over de kosten voor uw verhuizing, dan kunt u natuurlijk contact met ons opnemen!
Vraag online een offerte aan!