Coronavirus / COVID-19 informatie

Lees meer

Verhuizen naar het buitenland? Denk hieraan!

In programma’s als ‘Ik vertrek’ zie je vaak dat er van alles fout loopt bij de deelnemers die in het buitenland een nieuw leven willen beginnen. Hoe zorgt u ervoor dat er bij u geen onaangename verrassingen om de hoek komen als u gaat verhuizen naar het buitenland? We zetten enkele belangrijke zaken voor u op een rijtje. Zo vertellen we u over wat de overheid van u vraagt bij verhuizing naar het buitenland, over verzekeringen, inentingen en reizen met huisdieren.

Verhuizen naar het buitenland: wat moet ik regelen bij de overheid?

Bij een aanstaande verhuizing naar het buitenland is het belangrijkste dat u al uw papieren op orde hebt. Voor het overgrote deel van uw administratie hebt u te maken met de Nederlandse overheid. Hieronder noemen wij enkele zaken die van groot belang zijn om op orde te hebben.

Paspoort

Zorg dat uw paspoort nog geldig is. Voor veel landen waar u naartoe reist, geldt dat uw paspoort een minimaal aantal maanden gelden moet zijn bij het inreizen. Twijfelt u? Kies er dan voor een nieuw paspoort aan te vragen voor uw verhuizing naar het buitenland. Verlengen van uw paspoort in het buitenland kan alleen bij de Nederlandse ambassade of bij het consulaat-generaal, dus een paspoort dat lang geldig is, bespaart u op korte termijn een reis naar een Nederlandse ambassade of het consulaat-generaal in uw nieuwe thuisland.

Rijbewijs

Als uw rijbewijs in het buitenland verloopt, kunt u niet altijd weer een Nederlands rijbewijs aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website van de RDW. Hier vindt u ook meer informatie over het in- of uitvoeren van uw auto.

Verhuizen naar het buitenland: uitschrijven bij de gemeente

Vertrekt u naar het buitenland, dan moet u zich uitschrijven bij de gemeente. Dit kunt u doen vanaf 5 dagen voor uw vertrekdatum. Uitschrijven is alleen nodig als u voor een periode van langer dan 8 maanden naar het buitenland gaat verhuizen.

Belastingdienst

Voor vragen en wijzigingen aangaande uw Nederlandse of buitenlandse belastingplicht en over sociale zekerheid kunt u terecht bij de Belastingdienst. Of u in Nederland en/of in het buitenland belasting moet betalen, is afhankelijk van uw situatie. Hebt u bijvoorbeeld na uw vertrek naar het buitenland nog inkomsten uit of bezittingen in Nederland, dan blijft u hier nog belasting over betalen aan de Nederlandse belastingdienst.

Wat doe ik met mijn verzekeringen als ik vertrek naar het buitenland?

Uw verhuizing naar het buitenland heeft ook invloed op uw verzekeringen. Als u bijvoorbeeld in Nederland blijft werken, blijft u in Nederland verzekerd voor de volksverzekeringen. Hieronder vallen de Anw, de Wlz, de AOW en de Zvw. Werkt u na uw vertrek naar het buitenland niet meer in Nederland, dan bent u niet meer voor de volksverzekeringen verzekerd.

Voor meer informatie over de volksverzekeringen kunt u terecht bij de Belastingdienst.

Uw andere verzekeringen, zoals uw inboedelverzekering, reisverzekering en overlijdensrisicoverzekering kennen allemaal hun eigen voorwaarden. Ga ruim voor vertrek naar het buitenland na of de verzekeringen nog relevant voor u zijn als u naar het buitenland verhuist. Indien dit niet het geval is, hebt u nog tijd om op zoek te gaan naar verzekeringen die bij uw veranderende situatie passen.

Vertrekken naar het buitenland: inentingen

Om in uw land van bestemming toegelaten te worden, hebt u soms te maken met verplichte inentingen. Het is dan ook slim om ruim van tevoren te achterhalen of en welke inentingen u nodig hebt voor het land waar u naartoe verhuist. Reist u via andere landen, houd dan ook rekening met de verplichte inentingen die u in deze landen moet hebben.

Reizen met huisdieren

Reist u met dieren, dan zijn hier vaak een aantal regels aan verbonden. Denk bijvoorbeeld aan inentingen, chips, dierenpaspoorten, gezondheidscertificaten en importvergunningen voor uw dier.

De regels over het reizen met dieren verschillen per bestemmingsland. Neem voor de recente regels ruim vóór uw verhuizing naar het buitenland contact op met het consulaat in het land waar u naartoe verhuist. Let op: reist u door verschillende landen heen om bij uw eindbestemming te komen? Dan krijgt u bij uw vertrek naar het buitenland ook te maken met de regels die in die landen gelden over het reizen met dieren en het oversteken van landsgrenzen met dieren.

Informeer van tevoren hoe de voorzieningen zijn tijdens uw reis naar het buitenland. Reist u bijvoorbeeld per schip met een hond, dan is het raadzaam om te weten wat de voorzieningen aan boord zijn voor uw hond. Zo gaat u goed voorbereid op pad en weet u wat u mee moet nemen voor uw hond.

Verhuizen naar het buitenland: de praktische kant

Bij een verhuizing naar het buitenland komt, zoals u kunt zien, een hoop kijken. In zo’n situatie is het fijn als u zo veel mogelijk praktische zaken uit handen kunt geven, zoals de daadwerkelijke verhuizing van uw spullen, of het inpakken van uw inboedel.

Bij VerhuizersRotterdam is uw internationale verhuizing in goede handen. Wij hebben al voor veel tevreden klanten internationale verhuizingen mogen uitvoeren en kennen daarom de uitdagingen die bij een internationale verhuizing om de hoek komen kijken.

Bent u benieuwd naar onze internationale verhuizingen? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie. Bent u benieuwd naar de kosten van verhuizen naar het buitenland met VerhuizersRotterdam? Bereken dan online direct de prijs van uw verhuizing met ons aanvraagformulier!

11 Comments

  1. Draicaimi
  2. sTeareere
  3. Atrothe
  4. Atrothe

Leave a Reply