Wanneer u noodgedwongen moet verhuizen, is het mogelijk dat u in aanmerking komt voor en verhuiskostenvergoeding. De kosten van een noodgedwongen verhuizing mogen natuurlijk niet voor de rekening van u als gedupeerde komen. Daarom heeft u in sommige geval recht op een financiële tegemoetkoming van de Gemeente Rotterdam en/of van uw verhuurder.

Wat is een verhuiskostenvergoeding?

Een verhuiskostenvergoeding is een financiële tegemoetkoming in de kosten voor het – noodgedwongen – verhuizen en herinrichten van uw nieuwe woning. Het bedrag van uw verhuiskosten dat u vergoed krijgt, is afhankelijk van uw woonruimte en de verhuisdatum.

Wanneer heb je recht op verhuiskostenvergoeding?

Je hebt recht op een verhuiskostenvergoeding wanneer uw woning binnenkort gesloopt of gerenoveerd gaat worden, u gaat verhuizen op verzoek van uw werkgever of wegens medische redenen, of als uw huur stopt omdat de verhuurder een bestemmingsplan wil uitvoeren. Toch zitten hier in sommige situaties extra voorwaarden aan vast, en het is dus belangrijk dat je als huurder weet waar je wel of niet recht op hebt.

Hoe hoog is de verhuisvergoeding?

De hoogte van de verhuiskosten die u vergoed krijgt, is afhankelijk van uw woonruimte en de verhuisdatum. De minimumbijdrage wordt jaarlijks vastgesteld op 1 maart. Verhuisde u in de periode 29 februari 2020 – 28 februari 2022? Dan was de minimumbijdrage €6.334. De huurder kan daarbovenop nog aanvullende schadevergoeding eisen. De minimale verhuiskostenvergoeding 2022 is met ingang van 28 februari 2022 verhoogd naar €6.505. Deze minimale vergoeding geldt voor zelfstandige woningen; voor kamers zijn er geen vastgestelde minima, wat in feite wil zeggen dat u geen recht op een verhuiskostenvergoeding heeft. Uiteraard kunt u de verhuurder altijd vragen om te helpen. 

Schadevergoeding bovenop de verhuiskostenvergoeding

Heeft u als huurder tijdens de sloop of renovatie ook nog schade opgelopen? In deze situatie heeft u naast de verhuiskostenvergoeding ook nog recht op een schadevergoeding.  Deze vergoedingen staan los van elkaar, de schadevergoeding komt dan dus ook bovenop de verhuiskostenvergoeding. 

Hoe wordt de verhuisvergoeding uitgekeerd?

Wanneer u woont in een huurwoning en u tijdelijk of permanent moet verhuizen vanwege bijvoorbeeld de renovatie of sloop van uw woning, dan heeft u in bepaalde situaties het recht op een verhuiskostenvergoeding. In sommige gevallen ontvangt u deze verhuiskostenvergoeding van uw verhuurder en in andere gevallen (ook) van uw gemeente.

Verhuiskostenvergoeding van de verhuurder

Over het algemeen wordt de verhuisvergoeding uitgekeerd in geld. Maar het is ook mogelijk dat de verhuurder u een alternatief aanbod doet, en een vergoeding in  natura voorstelt. Denk hierbij aan het kosteloos uitvoeren van de verhuizing of bijvoorbeeld het schilderen en stofferen van uw woning. U mag zelf bepalen of u van zo‘n aanbod gebruik maakt, of dat u liever voor de minimale verhuisvergoeding gaat, en zelf een Verhuisbedrijf in Rotterdam uitzoekt.

Verhuiskostenvergoeding van de Gemeente Rotterdam

Het is ook een mogelijkheid dat u door de renovatie geld ontvangt van de gemeente. Vaak is dit in het geval van een renovatie of sloop van uw woning, U behoudt dan toch het recht op de verhuiskostenvergoeding van de verhuurder. Wel kan de verhuurder de bijdrage verlagen met het bedrag dat u van de gemeente ontvangt.

Verhuiskostenvergoeding van de werkgever

Heeft u een nieuwe baan, en wilt u dichterbij uw werk gaan wonen? Wanneer u gaat verhuizen om dichter bij uw werk te wonen, is het mogelijk een verhuiskostenvergoeding bij uw werknemer aan te vragen. Om hiervoor in aanmerking te komen, dient u wel te voldoen aan enkele voorwaarden:

 • U verhuist binnen 2 jaar nadat u met uw nieuwe functie bent begonnen;
 • In uw oude situatie woonde u meer dan 25 kilometer van uw werk vandaan;
 • Na uw verhuizing is de afstand tussen uw woning en werk gereduceerd met minimaal 60% ten opzichte van de oude situatie.

De maximale verhuisvergoeding die u bij uw werkgever kunt aanvragen bedraagt €7.750. Als uw verhuizing minder kost dan €7.750,- en u in aanmerking komt voor maximale verhuisvergoeding, wordt uw gehele verhuizing dus vergoed. Als een werknemer voor zijn werk gaat verhuizen, mogen de kosten belastingvrij worden vergoed.

Verhuiskostenvergoeding WMO

Mogelijk kampt u met een handicap, die veel invloed op uw leefsituatie heeft. Wanneer u vanwege uw handicap of medische situatie genoodzaakt bent om te verhuizen, kan uw gemeente u hier een verhuiskostenvergoeding voor geven vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Een noodzakelijk verhuizing naar een gelijkvloerse woning kan hier een voorbeeld van zijn. Ook aan de Verhuiskostenvergoeding WMO zijn enkele voorwaarden gekoppeld:

 • Uw langdurige medische problemen beperken u in het normale gebruik van uw woning en maken het medisch noodzakelijk uit uw woning te verhuizen;
 • U woont op uzelf, en verhuist ook naar een zelfstandige woning binnen Nederland;
 • De huur is nog niet opgezegd en de woning is nog niet verkocht.

Voldoet u aan de eisen? Dan kunt u uw WMO verhuiskostenvergoeding aanvragen. Dit doet u bij het WMO-loket van uw gemeente. De tegemoetkoming vraagt u aan op het moment dat u opzoek gaat naar een nieuwe woning: de gemeente bepaalt namelijk of u recht heeft op een tegemoetkoming en in welke vorm. Dit kan de verhuizing naar de gelijkvloerse woning zijn, maar in sommige gevallen volstaat een traplift in uw huidige woning al.

Verhuislift van Verhuizers Rotterdam

Ervaren verhuisbedrijf voor uw verhuizing

Ontvangt u een vergoeding voor uw verhuiskosten? Fantastisch, dat scheelt namelijk aanzienlijk in de kosten die u maakt! Uiteraard wilt u een betrouwbare en ervaren verhuisservice inhuren voor uw verhuizing. Wij bij VerhuizersRotterdam.nl nemen graag uw verhuizing uit handen!

Waarom kiezen voor VerhuizersRotterdam.nl?

 • Vaste lage prijzen: Met onze scherpe tarieven inclusief verzekering behoren wij tot de goedkoopste verhuisservice van niet alleen Rotterdam, maar ook van heel Nederland;
 • Hechte verhuisteams: Onze ervaren verhuizers werken in vaste teams. Door een goede samenwerking resulteert dit in meer efficiëntie, waardoor uw verhuizing nog sneller gerealiseerd kan worden;
 • Verhuizen wanneer ú wilt: Heeft u voorkeur voor een doordeweekse verhuizing of een verhuizing op zaterdag of zondag? Het kan allemaal bij Verhuizers Rotterdam. Zo vult u in onze online prijscalculator op welke dag en op welk tijdstip voor u het beste uitkomt.
 • Vakkundig: Onze vakkundig opgeleide verhuizers helpen u met behulp van de modernste verhuismaterialen en vervoersmiddelen. Daarnaast bezitten wij verschillende formaten verhuiswagen, die wij altijd afstemmen op uw inboedel grootte. Zo betaalt u nooit te veel voor uw particuliere verhuizing of zakelijke verhuizing, maar bent u wel verzekerd van een professionele verhuizing.
 • Diverse diensten: Verhuizers Rotterdam biedt een groot aantal diensten aan, waarmee we u vrijwel altijd kunnen helpen bij uw verhuizing. Van spoedverhuizing tot bedrijfsverhuizing, en van woningontruiming tot het verhuren van verhuisdozen, -liften en -wagens.
 • Actief door het hele land: Naast onze verhuisservice in Rotterdam, zijn we ook actief in Dordrecht, Zoetermeer, Delft en heel veel andere steden! 
Vraag een online offerte aan!

Meer informatie over verhuizen?